Uzmanlardan ishal uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökal, yaz aylarında görülen ishallerin birçok sebebinin olabileceğini belirterek, “İshalden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmelidir” dedi.
Giresun Özel Ada Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökal, ishalin mikrobik ya da mikrobik olmayan pek çok sebeple ortaya çıkabileceğini belirterek, özellikle yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan ishallerin ise genellikle mikrobik kaynaklı olduğunu belirtti.

 “KİŞİSEL TEMİZLİĞE DİKKAT EDİN”

Yaz aylarında seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin değişmesi, artan sıcaklıkla beraber gıdaların içindeki mikroorganizmaların çoğalmasının hızlanması sonucunda sağlıklı yiyeceklerle beslenmenin zorlaştığına dikkat çeken Ahmet Ali Gökal, bu durumun bağırsak enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını vurguladı.

İshalden korunmak için kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken özellikle de her fırsatta ellerin yıkanması gerektiğinin altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Ali Gökal, şöyle konuştu: “Kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan, denetimsiz içme suları ile bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler tüketilmemelidir. Yaz aylarında yiyeceklerin, pişirilmiş olsalar bile mutlaka buzdolabında saklanmasına özen gösterilmelidir. Açıkta satılan, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler sağlığımızı tehdit etmektedir. Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, üzeri açık satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunlar tüketilmemelidir."

“TEDAVİDE BOL BOL SIVI TÜKETİLMELİDİR”

Bağırsak enfeksiyonlarının çoğunda en önemli belirtinin ishal, kusma ve ateş olduğunu belirten Uzm. Dr. Ahmet Ali Gökal,  ishalin tek tedavisinin ise kaybedilen sıvıyı yerine koymak olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Vücudun kaybettiği su ve tuz tekrar geri kazanılmalı ve denge sağlanmalıdır. Her şeyden önce, bol sıvı alınmalıdır. Suyla birlikte çay, meyve suları, maden suyu, ayran gibi sıvılar tüketilebilir. Pirinç çorbası, çay, kızarmış ekmek, beyaz peynir halkın çok iyi bildiği ve ishal durumunda tercih edebilecekleri yiyeceklerdir. Sıvı kaybı ağız yolundan karşılanamıyor veya bulantı, kusma, aşırı iştahsızlık nedeniyle ağızdan sıvı alamıyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü bu durumda, hastaya damar yolundan sıvı vermek gerekecektir. Ayrıca ağızdan sıvı verilmesine rağmen ağız ve dil kuruluğu devam eden, karın derisinin esnekliği ve gerginliği kaybolan, tansiyonu düşen hastalar da tedavi için sağlık kuruluşlarına gitmelidir. İshal şikayeti olan kişiler hekim tavsiyesi olmadan ishal kesici ilaçlar kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıdır. Çünkü ishal vücudun aynı zamanda bir savunma mekanizmasıdır. Bağırsağa girmiş olan mikropları bağırsaktan uzaklaştırma yoludur.“

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"