Siyasetçilere fındık fiyatı tepkisi


Fındık üreticileri uzun zamandır Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) gelecek habere endekslenmişti. TMO, Giresun kalite fındık için 10,5 lira, levant kalite fındık için 10 lira fiyatla alım yapacağını duyurdu. 6 bakanın, 25 vekilin olduğu bir bölgede fındığa bu şekilde sahip çıkılamayacağını belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, verilen fiyatların üreticiyi tatmin etmediğini söyledi.  Ağustos’un 15 ile Eylül’ün 15 arasında bütün fındıkların hazır olduğunu belirten Şahin, TMO seri alıma gitmezse 1 ton 2 ton fındığa olan üreticinin fiyata bakmadan ürününü tüccara teslim edeceğini ifade etti.

ÜRETİCİYİ TATMİN EDEN BİR FİYAT DEĞİL

Fındık için verilen fiyatların beklenilenin altında olduğunu belirten Şahin, fındık için 12 TL ve üzeri bir fiyat beklediklerini ifade etti. Şahin “TMO’nun piyasa geç girmesinin sonucu daha da kötü olabilirdi. Fındığın fiyatı 8,5 TL kadar düşmüştü hiç yoktan iyi denebilir ama 6 milyon kişiyi dolaylı veya direkt etkileyen, ticari sektörleri tamamıyla etkileyen, 3 milyar dolar döviz getiren fındığa daha iyi bir fiyat verilmesini beklerdik” şeklinde konuştu. TMO’nun revize gitmesinin şu durumda önemli olmadığını belirten Şahin, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Seri fındık alması bile yeter ama seri fındık alacağını düşünmüyorum. 1 ay sonraya veya 15 gün sonraya gün verirse üretici fındığı nerede saklayacak. Üreticiler piyasadaki alıcıların insafına bırakılarak yine fındık satışı yapacak. Açıklanan bu fındık fiyatları gerçek üreticinin maliyetini karşılarda gerçek üretici yok. Tamamını işçiyle yaptıran bir üreticinin maliyetini karşılayamaz.

“BÖLGENİN 6 BAKANI 25 VEKİLİ VAR

6 tane bakanın, 25 tane vekilin olduğu bir bölgede fındığa bu şekilde sahip çıkılamayacağını belirten Şahin, verilen fiyatların üreticiyi tatmin etmediğini söyledi.
Şahin, “TMO’nun piyasaya 11,5- 12 TL ile girmesi gerekirdi. Ordu 11,5 TL ile Giresun’unda 12 TL ile piyasaya girmesi gerekirdi. TMO’nun fındığı çok seri alması gerekir. Ağustos’un 15 ile Eylül’ün 15 arasında bütün fındıklar hazır oluyor. Fındık seri bir şekilde alınmazsa üretici ne yapacak, 1 ton 2 ton fındığa olan üretici fiyata bakmadan tüccara ürününü teslim edecek. Üreticiden ziyade ticari sektörün tamamını etkileyecek. Üretici para kazanırsa, piyasa hareket kazanır. 6 tane bakanı, 25 tane milletvekilinin olduğu bir bölgede fındığa bu şekilde sahip çıkılmamalı. 25 tane vekili olan bir bölgede, milletvekilleri fındık üreticisine sahip çıkmak istememişse ne söylenebilir ki, verilen fiyatlar üreticiyi tatmin eden bir fiyat değil” dedi.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/08/22/siyasetcilere-findik-fiyati-tepkisi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"