Fındık ve çay için organize sanayi çalışması


Giresun’un doğu tarafında fındık ve çay tarımına yönelik sanayi bölgesinin kurulması amacıyla çalışma başlatıldı. Rize ve Trabzon illerinden sonra en fazla çay üretimi yapan ve Giresun’un en kaliteli fındığının yetiştiği Tirebolu, Eynesil arasına 3. sanayi bölgesinin yapılması yönünde ilk adımlar atıldı. Giresun İl Genel Meclisi gündemine gelen 3. sanayi bölgesiyle ilgili yapılan çalışma hakkında bilgi veren Meclis Başkanı Mürşit Gürel, Giresun’un doğu bölgesindeki ilçelerini pilot bölge olarak ele alınarak tarım ürünleri organize sanayisi oluşturması planlandığını söyledi.

Giresun’un doğu bölgesindeki ilçelerin çay üretimindeki yerini anlatan İl Genel Meclisi Başkanı Gürel “Giresun’un fındıktan sonra sanayiye hammadde sağlayan bir diğer ürünü de çaydır. Giresun’da yıllık ortalama 30 bin tonun üzerinde çay imalatı gerçekleşmektedir ve 15 bin dolayında çay üreticisi bulunmaktadır.

Bu çay üreticileri ise Giresun’un doğu bölgesindeki ilçelerde bulunmaktadır. Türk çay sektöründe toplam 197 fabrika bulunmaktadır. Bunların 46’sı ÇAYKUR’a, 151’i ise özel sektöre aittir. Bu fabrikaların 154’ü Rize’de, 29’u Trabzon’da ve 10’u Giresun’da bulunmaktadır. Bu potansiyele göre ise sadece Giresun’da 10 fabrika çay işleme ve paketleme işiyle iştigal etmektedir. Fındık gibi çayın da alternatifi bulunmamaktadır” dedi.

GİRESUN’DAKİ FINDIK ÜRETİMİ

Giresun’un doğu bölgesindeki ilçelerin çayın yanı sıra fındık tarımında da önemli bir yeri olduğunu söyleyen Gürel “Giresun’da yıllara göre değişmekle birlikte 12 bin hektar alanda 70 ila 12 bin ton arasında değişen fındık üretimi yapılmaktadır. Bu üretimin 450 hektar alanda 30 bin tonu doğu bölgelerimizdeki ilçelerimizdedir. Ayrıca Giresun’un en kaliteli fındığı ise coğrafi ve toprak farklılığından özellikle Tirebolu, Görele ilçelerimizde yetişmektedir” diye konuştu.

Giresun’un doğu tarafındaki ilçelerde çay ve fındık tarımını göz önüne alarak daha da geliştirilmesi adına 3. sanayi bölgesi yapılmasının gündemde olduğunu ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Gürel "Yaptığımız araştırma ve görüşmelerde DOKA’nın Türkiye’de sürdürülebilir çay ve fındık tarımı için yaptığı sorunlar ve önerileri göz önüne alarak şu karara vardık. Genel AR-GE merkezinin kurularak öncelikle tarımının geliştirilmesi bu sektörlerde çalışacak işçilerin eğitilmesi, finansal ihtiyaçların karşılanması, teknolojik ürünlerin üretime katılmasının sağlanması yan sanayisinin geliştirilmesi gerekmektedir. Giresun’un doğu bölgesindeki bu ilçelerin bu konuda pilot bölge olarak ele alınması mesleki eğitim kursları, üniversite, KOSGEB, DOKA, DOKAP, TKDK gibi kurumların ortak strateji planlanması atölye ve fabrikaların bu bölgeye yönlendirilerek bir tarım ürünleri organize sanayisini oluşturmak hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

“ORGANİK TARIM VE GİYİM EKSENLİ ÜRETİMİN ALTYAPISI OLUŞTURULACAK”

Bölgeye kurulması planlanan 3. sanayi bölgesinin organik tarıma da katkı sağlayacağını kaydeden Gürel “3. sanayi bölgesinin yörenin kalkınmasına katkı sağlayacağı şüphesizidir. Ancak buradaki fabrikaların mevsimlik çay ve fındık tarımının yanı sıra 365 gün çalışır durumda olması için kendir ve ısırgan tarımı yaygınlaştırılarak tekstil sektörüne iplik kazandırılması sağlanması hedeflenmektedir. Bununla ilgili altyapı çalışmalarının gelecek yıllarda organik tarım ve giyim eksenlik üretime katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Haber: Yeşilgiresun

"http://www.giresunhaberci.com/2017/06/09/findik-ve-cay-icin-organize-sanayi-calismasi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"