Fındık bahçesinde ikili tarım dönemi başlıyor

Karadeniz’de yetişen ısırgan otları birçok alanda değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Karadeniz bölgesinde en çok fındık bahçelerinde görülen ısırgan otu ikili tarım sayesinde üreticiye aynı bahçede ikinci ürün hasadı yaptırarak ekonomik gelir sağlayacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından maddi olarak desteklenen İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde öğretim üyesi olan Yard. Doç. Dr. Adem Çınarlı öncülüğünde İl-Ca Bitkisel Ürünler Ar-Ge Üretim tarafından yürütülen projenin başlangıç toplantısı Espiye Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

Proje sunumunu gerçekleştiren Giresun Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Derya Efe, ısırgan otunun Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle fındık bahçeleri ve diğer tarlalarda yabancı ot olarak bulunduğunu belirtti.

Proje ile ısırgan otunun birçok alanda değerlendirileceğini kaydeden Efe, “Projede fiziksel ve kimyasal yollarla imha edilen ısırganın toplatılarak hem boyar madde hem de lif elde edilmesi, üretilen maddelerin ülkemiz sanayine kazandırılması, tarım yapılan alanlardaki istenmeyen ısırgan bitkilerinin zehirli kimyasallar kullanılmadan bertaraf edilmesinin sağlanmasının amaçlanıyor” dedi.
Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce de böyle projelerin yöreye ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını, DOKAP olarak ülke ve yöre için yapılacak projeleri her zaman destekleyeceklerini kaydetti.

Fikret Bıyık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"