Çiftçilere tarım sigortası uyarısı

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Angın; "Çiftçilerimiz, doğal afetlerden dolayı karşılaşabilecekleri zararı en aza indirebilmek için mutlaka devlet destekli tarım sigortası yaptırmalıdır"

Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammed Angın, çiftçilerin doğal afetlerden dolayı karşılaşabilecekleri zararı en aza indirebilmek için mutlaka devlet destekli tarım sigortası yaptırması gerektiğini bildirdi. Angın yaptığı açıklamada, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler, işletme ölçekleri ile devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarının, her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlendiğini belirtti.

Tarım sigortaları 2017 yılı uygulamalarının 31 Aralık 2016'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade eden Angın, "Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak ilk defa 2017 yılında üreticilerimiz meyve ağaçlarına ve fidanlarına, paket halinde dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını risklerine karşı sigorta yaptırabilecektir. Ayrıca, yine ilk kez bu yıl kuraklık için buğday ürününde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılmaya başlanmıştır" dedi.

Angın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, üreticileri tarım sigortası yaptırmaları hususunda teşvik amaçlı uyguladığı önemli tarım politikalarından birinin de tarım sigortasında poliçe tutarının yüzde 50'sinin devlet destekli hibe olarak karşılanması olduğuna dikkati çekerek, "2017 yılında devlet prim desteği oranı, tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak. Ancak, açık alanda yetiştirilen meyvelerde don olayına karşı üçte bir oranında ek prim desteği uygulanacaktır. Bu sebeple üreticilerimizin olabilecek afetler sonucunda yaşanması muhtemel zararları karşılaması ancak tarım sigortası yaptırmakla mümkün olmaktadır" diye konuştu.

Çiftçilerin TARSİM'in yetkili kıldığı sigorta acentelerine giderek başvurabileceklerini de dile getiren Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Angın, şunları kaydetti: “Geçmiş yıllarda yaşanan doğal afetlerden dolayı birçok üreticilerimiz büyük mağduriyetler yaşamıştır. Bu mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için tarım sigortaları üreticilerimizin olmazsa olmazı. Çiftçilerimiz doğal afetlerden dolayı karşılaşabilecekleri zararı en aza indirebilmek için mutlaka devlet destekli tarım sigortası yaptırmalıdır. Üreticilerimiz, çağrılarımızı dikkate alarak son günü beklemeden ürünlerini ya da bahçelerini tarım sigortası yaptırmaları gerekmektedir"

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"