Kamu Hastanelerinde “Hızlı Antijen Testi” dönemi başlandı

Giresun Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı tüm hastanelerde uygulamaya konulan “hızlı antijen testi” ile gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılması hedefleniyor.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Hasan H. Arslantürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Gereksiz, etkisiz, yüksek maliyetli, yanlış ve hekime danışılmadan, uygun şekilde ilaç kullanılmaması birçok istenilmeyen sonuca neden olmaktadır. İlaçlara karşı gelişebilecek direnç artışı, ilaçların yan etki risklerinin artması, etkin ve gerekli tedavinin sağlanamaması bunun sonucunda hastalık ve ölüm oranında artış, maliyet artışı, kaynakların yanlış kullanılması sonucu ilaca ulaşılabilirliğin azalması ile ekonomik ve sosyal maliyette artış olmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı yaygındır. Sağlık Bakanlığımızın başlattığı acil eylem planı ile Hastanelerimizde acil servis, çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları gibi polikliniklerde ve kliniklerde görevli hekimlere 'hızlı antijen testi eğitimi' verilmeye ve test uygulamasına başlandı.

Akılcı ilaç kullanımı kapsamında başlatılan bu uygulamada hekimlerimizin hastalarını muayene ettikleri sırada beta mikrobunu, 5 dakikada tespit edebilecekleri hızlı beta testi uygulanarak, akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında doğru tanı konulması ile gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilerek, hastanın gerçekten ihtiyacı varsa antibiyotik yazılacak” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"