"Ya tutarsa" deyip tuz ektiler


Giresun’da Nasrettin Hoca fıkrası gibi ilginç bir festival düzenlendi. Merkeze bağlı Çaldağ köylüleri tarafından düzenlenen festivali ilginç kılan ise 500 yıl önce bölgeye yerleşen atalarının tuz ihtiyacını karşılamak için tuz ekimi yapmaları oldu.
Düzenlenen festivalde efsane için araştırma yapan Emekli Turizm İl Müdürü Mürsel Bostancıoğlu ve Batlamalılar Platformu Başkanı İbrahim İlyasoğlu yüz yıllardır konuşulan olayı anlattılar.

 ‘YA TUTARSA’ DEYİP TUZ EKMİŞLER

Efsaneye göre, köylüler 500 yıl önce bölgede yaşanan tuz sıkıntısını gidermek için bölgeye en yakın yer olan Erzincan’ın Kemah ilçesinde bulunan kaya tuz üretim yerinden getirdikleri tuzları ‘Ya tutarsa’ diyerek 2 bin 50 rakımlı Çaldağ tepesine ekerler. Ekim'den 1 yıl sonra hasat için tepeye gelen köylüler tuzların kaybolduğunu görürler.

Ne yapacaklarını şaşıran köylüler yeniden ektikleri tuzların başına nöbetçi dikerler. Kısa bir süre sonra alanda çekirgeleri gören nöbetçiler köylülere haber vererek, ‘ekilen tuzları çekirgeler yiyor’ derler.

“BİR SİZDEN, BİR BİZDEN OLDUK BİR KİLO TUZDAN”

Bunun üzerine ellerine kürekler ile tuzların başında beklenildiği sırada bir çekirge nöbetçinin alnına konar. Tuzları yiyen çekirgeyi yakaladığını düşünen nöbetçi diğer arkadaşına sessizce işaret ederek onu öldürmesini ister ve arkadaşı da bunun üzerine elindeki kürekle çekirgeye vurur. Çekirgenin öldüğünü zanneden köylü arkadaşının da küreğin etkisiyle öldüğünün farkına varır ve yüzyıllarca köyde konuşulacak olan şu sözleri söyler, “Bir sizden, bir bizden olduk bir kilo tuzdan” bunun üzerine bir daha tuz ekimi yapılmaz. Çaldağ köyünde anlatılan bu efsanenin ardından, aradan geçen 500 yıldan sonra yeniden aynı bölgede tuz ekimi gerçekleştirildi. Köylüler bir araya gelerek yüzyıllar önce bırakılan tuz ekimini festival havasında tekrar gerçekleştirdi.

Haber: Yeşilgiresun

"http://www.giresunhaberci.com/2017/10/09/ya-tutarsa-deyip-tuz-ektiler/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"