DSİ’den sel taşkınlarına önlem

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Bölgesi"nin taşkın riskini azaltarak can ve mal kayıplarının önüne geçmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bu çerçevede farklı bölgelerdeki iş makinaları yaşanabilecek taşkınlara karşı önceden mücadele için bu bölgeye yönlendirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu"nun talimatlarıyla Doğu Karadeniz"de Rize, Trabzon ve Giresun"da taşkın risklerinin önüne geçmek için DSİ seferberlik başlattı. Bu çerçevede DSİ"nin bölgede bulunan makinelerine ilave olarak farklı bölgelerden çekilen makineler de katkı veriyor. Karadeniz bölgesinin taşkınlar hususunda çok sıkıntılı bir bölge olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu bölge de taşkını önlemek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Eylem planı çerçevesinde Rize"de merkez ilçesi Çiftekavak, Güneysu"da Güneysu Deresi, Pazar"da ise Hemşin Deresi, Giresun"da Eynesil Dizgine ve Topallı Dereleri, Görele Çavuşlu Beldesi Ziva Deresi"nde çalışmalarımız devam ediyor.
Ayrıca Trabzon"da Of ilçesi Yazlık Mahallesi Gelincik Deresi ve Solaklı Deresi ile Beşikdüzü ilçesi Ağasar Deresi"nde de toplu makinalı çalışmalarımız devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Bu üç ilde toplam 9 derede çalışıldığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, eylem planı çerçevesinde aynı illerde 16 derede daha çalışmaların başlatılacağını söyledi.

DSİ"nin ana görevlerinden birisinin de taşkınla mücadele olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "6200 sayılı kanunun ilk maddesi taşkınların önlenmesidir. Taşkınlarla mücadele için gerekli tedbirleri alarak afetleri önlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

TAŞKIN RİSK HARİTALARI HAZIRLANIYOR

İklim değişikliğine bağlı olarak gerek kısa sürede çok fazla yağış düşmesinden, gerekse de dere kenarlarına yapılan geçici ve kalıcı yapılardan dolayı taşkınların yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu  "Yerleşim yerlerinde ki bu çarpık yapılaşma sebebi ile zaman zaman yaşanan taşkınlar olumsuz sonuçlar meydana getiriyor. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için havza bazlı taşkın risk haritaları hazırlıyoruz" açıklamasını yaptı. Taşkınlarla mücadelede Doğu Karadeniz Bölgesi"nin pilot bölge seçildiğini belirten Prof. Dr. Eroğlu "Bu bölgedeki Ordu, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illerimizde yapılması gereken müdahaleleri tespit ettik. Bunun içinde eylem planı hazırladık" dedi.

ÜÇ İLDE 121 MAKİNEYLE SEFERBERLİK

Rize, Trabzon ve Giresun"da 70"i DSİ Bölge Müdürlüğü"ne, 41"i ise farklı bölgelerden çekilen iş makineleri olmak üzere toplam 121 adet iş makinesiyle taşkın riskine karşı adeta bir seferberlik başlatıldığını açıklayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu çalışma kapsamında 12 bin metre dere ıslahı, 450 bin m³ kazı ve her km için 740 bin m³ rüsubat taşıması yaptık" dedi.

Bu makinalara ilave olarak 9 adet dozerin daha bölgeye gönderileceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Hava koşulları çalışmaya müsait olduğu takdirde Rize, Trabzon ve Giresun"daki derelerde toplu makinalı çalışmalara devam edilerek,  söz konusu işleri 2017 yılı Ocak ayı sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"