"GEREKİRSE DOĞRUDAN ALIM YAPARIZ"

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, fındıktaki tavırlarının 15 yıldır net olduğunu belirterek, “Fındık fiyatı ile ilgili bir defa manipülasyonlara ve dışarıdan müdahalelerle fındığın fiyatının aşağı çekilmesine hiçbir zaman müsaade etmedik, bundan sonra da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse doğrudan alım yaparız” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Giresun’da bazı açılışlara katılmak üzere geldiği Ordu-Giresun havalimanında gazetecilerin fındıkta yaşanan düşük fiyatla ilgili sorularını cevaplandırdı.  Bu konudaki tavır, yaklaşım ve politikalarının 15 yıldır çok net olduğunu anlatan Canikli, şunları kaydetti: "Fındık fiyatı ile ilgili bir defa manipülasyonlara ve dışarıdan müdahalelerle fındığın fiyatının aşağı çekilmesine hiçbir zaman müsaade etmedik, bundan sonra da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. 2002 yılı öncesinde buna benzer maalesef yöntemler ve spekülasyonlar kullanılmış ve belli ölçülerde sonuç alınmış. Gerçekten fındık fiyatları 2002 öncesinde yerlerde sürünüyordu. Özellikle ithalatçıların desteklediği içerideki maalesef bazı oyuncuların bu faaliyetlerine alet olarak fındığın fiyatını aşağı çekme yönünde bir takım piyasa şartlarını bozucu ve aykırı bir şekilde faaliyetler içinde olduklarını biliyorduk. Biz buna 15 yıldan beri hiç müsaade etmedik. Yaptıkları anda da gerekli tedbirleri aldık."

Başbakan Yardımcısı Canikli, bu noktada alınacak en uç tedbirin doğrudan alım yöntemi olduğunu belirtti.

Bunun daha ötesinin olmadığını vurgulayan Canikli, "Böyle bir durum söz konusu olduğunda, arz fazlasının doğrudan alınarak orada fiyatın regüle edilmesi ve aşağı gelmesinin engellenmesi. Bu son derece önemli. Bugüne kadar biz bu yöntemi defalarca kullandık. Hem de en büyük boyutlarda kullandık. 2007-2008 yıllarında, yılda 1,5 milyar liralık fındık aldık piyasayı regüle etmek için." değerlendirmesinde bulundu. Konuya ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Canikli, "Bu konuda kararlılığımızı da ifade ediyoruz. Özellikle spekülasyonlar yapmak isteyenler varsa onlara yönelik olarak da devletimizin ve hükümetimizin kararlılığını her fırsatta ifade ediyoruz." açıklamasını yaptı. Canikli, müdahale alımının arz fazlasının ortaya çıktığı dönemlerde olabileceğini dile getirdi. Bunun gelecek alım sezonu geldiğinde değerlendirileceğini aktaran Canikli, fiyat kabul edilemez seviyeye düşerse her türlü yöntemin deneneceğini anlattı. Bu yöntemler arasında doğrudan müdahale alımının da olabileceğini ifade eden Canikli, çiftçinin, üreticinin mağdur olmayacağı bir fiyatın kesinlikle her zaman sağlanacağını sözlerine ekledi.

Haber: Yeşilgiresun

"http://www.giresunhaberci.com/2017/03/24/gerekirse-dogrudan-alim-yapariz/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"