KOSGEB’den Vali Karahan’a Brifing


KOSGEB 2017 Yılı Sıfır Faizli Kredi Faiz Desteği programıyla ilgili olarak KOSGEB Kredi Süreci Ordu -  Giresun Sorumlusu Dr. Hasan Güner, KOSGEB İl Müdürü Yasin Sefer ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürü Haluk Akoğlu  Vali  Hasan  Karahan’ı makamında ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Vali Karahan, istihdama olan katkıları, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde oynadıkları kilit rol, ekonomik krizlerden büyük şirketlere nazaran daha kolay ve az hasarla sıyrılabilme özellikleri ve bu sayede ekonomik hayatın çok daha kötü sekteye uğramamasının sigortası konumunda olmaları nedenleriyle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ekonominin güçlü bir şekilde ayakları üzerinde durabilmesi, ülkenin sahip olduğu işletmelerin gücünden kaynaklandığını, ülkenin sosyoekonomik yapısının ülkenin işgücü ve üretkenliğinden güç aldığını belirten Vali Karahan, bu nedenlerle KOBİ’lerin ekonominin vazgeçilmezi konumunda olduğunu, ekonomi içindeki önemleri dolayısıyla gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere ülkelerin KOBİ’leri yaşatmak ve geliştirmek üzere çeşitli destekleme faaliyetlerinde bulunduklarını kaydetti. Ülkemizdeki KOBİ’lerin güçlü bir şekilde ayakta kalmasını ve ekonomik hayata daha fazla katkı sağlamasını sağlamak amacıyla KOSGEB aracılıyla onlara çeşitli destekler sunulduğunu belirten KOSGEB Kredi Süreci Ordu -  Giresun Sorumlusu Dr. Hasan Güner de, 2017 Yılı Sıfır Faizli Kredi Faiz Desteği kapsamında aşağıdaki bilgileri sundu. Faiz Desteği kapsamında; 10-20 Şubat 2017 tarihleri arasında 540.999 yeni başvuru yapılmış, 2016 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği ’ne başvuru yaparak destekten yararlanamayan 229.977 işletmeyle birlikte toplam 770.976 başvuru olmuştur. Bu başvurular arasından gerekli şartları taşıyan 460.167 işletme bütçe imkânları çerçevesinde Bankalardan 20 Bin ile 50 Bin TL arasında ilk yılı geri ödemesiz toplam 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanabileceklerdir. Destekten yararlanacak işletmeler belirlenirken, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından temin edilen “Net Satış Hâsılatı ve Toplam Ciro” resmi verileri esas alınmış olup, işletmeler net satış hâsılatı küçük olandan başlanarak sıralanmıştır.

İlimizde 2.439 işletme destek almaya hak kazanmıştır. Desteğe hak kazanan işletmelerden 2.328 tanesinin net satış hâsılatı 1 Milyon TL ve altında yer almakta iken 111 tanesinin net satış hâsılatı 1 Milyon TL üzerindedir. 1.412 işletmenin KOSGEB ve banka kredi süreç işlemleri tamamlanmıştır. 1027 işletmenin ise KOSGEB Bilgi güncelleme ve banka başvuru süreçleri devam etmektedir. 28 Nisanda 2017 tarihinde KOSGEB 2017 sıfır faizli işletme kredisi süreci tamamlanacağından, ilimiz işletmelerinin bir an önce 2015 yılı KOSGEB bilgilerini güncellemeleri ve anlaşmalı 9 banka şubelerine müracaat etmeleri önem arz etmektedir. Söz konusu destek kapsamında Giresun ilimizde işletmelerimiz 57.820.000 TL faizsiz kredi kullanacaklardır. Bu krediler için 13.287.036 TL faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Kredi başvurusunda bulunan işletmenin gerek gecikmiş/yapılandırılmamış vergi borcunun gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na gecikmiş borcunun veya her ikisinin de bulunması halinde, borcuna mahsuben azami KOSGEB tarafından ödenen faiz desteği kadar tutar banka tarafından işletmeye kullandırılacak kredi tutarından düşülerek, ilgili kuruma ödenmesi sağlanacak ve kalan bakiye işletmeye kullandırılacaktır.

Ayrıca, Programda yer alan bankalar kredi tutarı üzerinden masraf almayacaktır. İpotek alınması halinde ise azami 100.-TL ekspertiz masrafı alınacaktır. KGF kefaleti ile kullandırılan kredilerde BANKA tarafından kredinin kullandırılıp kullandırılmadığına bakılmaksızın, kefalet talebinde bulunulan İŞLETME’lerden kefalet tutarları da dikkate alınarak talep başına 100.- (Yüz) TL tutarında başvuru ücreti, kredi kullanılması halinde ise kefaletin kaynağına bağlı olarak yıllık %0,5 (Bindebeş) oranında komisyon alınacaktır. TESKOMB kefaleti ile kullandırılan kredilerde KOOPERATİF tarafından İŞLETME’lerden talep başına 100.- (Yüz) TL tutarında başvuru ücreti ve kredi anaparası üzerinden ilk yıl %1 (Yüzdebir) oranında Bloke Sermaye (kredi bitiminde işletmeye geri ödenir) diğer yıllarda yıllık %0,50 (Bindebeş) oranında komisyon alınacaktır. Söz konusu resmi banka/kefalet kesintileri haricinde hiçbir suretle KOSGEB Başkanlığı ile yapılana protokol gereği finans kurumlarınca işletmelerden ekstra talep ve kesinti yapılamayacaktır.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/03/31/kosgebden-vali-karahana-brifing/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"