Sabri Öztürk Referandum ziyaretlerini sürdürüyor


AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk, 16 Nisan’da yapılacak referandum çerçevesinde il genelinde çalışmalarına devam ediyor.
İlk olarak il merkezinde açılan seçim bürosunu ziyaret eden Milletvekili Öztürk, burada vatandaşlarla sohbet ederek Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemini anlattı. İl merkezinde düzenlenen mahalle toplantısına da katılan Öztürk, son olarak ise Orhaniye Köyü ve Kızıltaşlılar Derneği’ni ziyaret ederek vatandaşlarla buluştu.

“MECLİSİN DENETİM YETKİSİ GÜÇLENİYOR”

Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte Cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk geldiğini ifade eden AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk; “Meclis denetlemesinde meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru uygulamaları devam ediyor. Yeni usuller içtüzükle düzenleniyor. Meclisin denetim yetkisi güçleniyor, meclis araştırması, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru ile hükümet denetleniyor. Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri için meclis soruşturması başka bir maddeyle düzenleniyor, daha kapsamlı bir düzenleme yapılıyor. Yazılı soruya 15 gün içinde cevap verilmesi mecburiyeti getiriliyor. Cumhurbaşkanı hem yetkili hem de sorumlu oluyor. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı denetlenemiyor, soruşturulamıyor. Cumhurbaşkanına denetim ve cezai sorumluluk geliyor. Cumhurbaşkanı eski maddede Meclisin dörtte üç oyuyla sadece vatana ihanetten suçlanabiliyordu. Şimdi hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor. Soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Cumhurbaşkanının tüm iş ve işlemleri yargı denetimine tabi oluyor” diye konuştu.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" ids="25582,25583,25584"]

“CUMHURBAŞKANI MECLİSE VE MİLLETE KARŞI SORUMLU OLUYOR”

Yeni sistemde Cumhurbaşkanının Meclise ve Millete karşı sorumlu olduğunu belirten Öztürk; “Cumhurbaşkanı’nın “Sorumsuzluğu” ortadan kalkıyor, yani “Yetkili ama sorumsuz olmaktan çıkıyor.  Cumhurbaşkanı şu anki anayasaya göre Meclisin dörtte üç oyuyla yalnızca vatana ihanetten yargılanabiliyor. Şimdi ise hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabiliyor. Hakkında soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı Meclise ve millete karşı sorumlu oluyor. Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı‘nın tek başına yaptığı işlemler yargı denetimine tabii değildir. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın bütün iş ve işlemleri yargı denetimine açılıyor. Cumhurbaşkanı soruşturulabiliyor ve gerek görülürse Yüce Divana yollanıyor. Soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamıyor. Yüce Divanda mahkûm olursa, Cumhurbaşkanlığı görevi sona eriyor. Cumhurbaşkanı hakkında herhangi bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılabilecek. Soruşturma önergesinin kabulü için 301 vekilin desteği yeterli olacak. Soruşturma açılan Cumhurbaşkanı erken seçim kararı alamayacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar da cezai sorumluluk taşıyor ve Cumhurbaşkanıyla aynı hükümlere tabi olarak yargılanabiliyor” dedi.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/03/27/sabri-ozturk-referandum-ziyaretlerini-surduruyor/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"